Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio I studijā un “Klasikas” tiešraidē muzicēs altiste Andra Dārziņa un pianiste Lauma Skride

Pirmdien, 29. aprīlī, plkst. 18:00 Latvijas Radio I studijā un Latvijas Radio 3 “Klasika” tiešraidē muzicēs divas starptautiski novērtētas un Latvijā allaž ar prieku gaidītas latviešu mākslinieces no Vācijas – altiste Andra Dārziņa un pianiste Lauma Skride. Abas kopā viņas pirmo reizi Latvijas Radio ieskaņos veselu koncertu, kuru vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv  Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 29.aprīlī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Programmas caurviju tēma būs Baltijas komponistu mūzika: dzirdēsim gan Eduarda Tubina, gan Jāņa Mediņa un vācu komponista un altista Paula Hindemita sonātes altam un klavierēm, bet Laumas Skrides solosniegumā skanēs Mikolaja Konstantīna Čurļoņa Prelūdijas klavierēm.

Zīmīgi, ka Lauma Skride Latvijas Radio studijā ierakstus nav veikusi kopš 2008. gada, tālab “Klasika” ir gandarīta ne tikai par 29. aprīļa koncerta ierakstu, bet arī faktu, ka nākamajā dienā pēc koncerta, 30. aprīlī, Lauma Skride Latvijas Radio fondos ierakstīs vēl neieskaņotu Artūra Grīnupa Partitu klavierēm –  Quasi una Partita, ko autors savulaik dāvinājis Laumas mammai, pianistei Līgai Skridei. Skaņdarba partitūra pieejama vien rokrakstā.

Andra Dārziņa, kura ir daudzu konkursu laureāte un kā kamermūziķe koncertējusi daudzviet Eiropā, Japānā, ASV, kā arī starptautiskos festivālos un nozīmīgos mūzikas forumos, dzimusi Austrālijā. Bakalaura grādu mūzikā ieguvusi Adelaides konservatorijā, prasmes papildinājusi Berlīnes Mākslas augstskolā. Strādājusi par altu grupas koncertmeistari Hamburgas Filharmonijas orķestrī, 2003./2004. gadā pēc slavenās altistes Tabeas Cimmermanes uzaicinājuma strādājusi Hansa Eislera Mūzikas augstskolā Berlīnē, bet kopš 2004. gada ir alta spēles pasniedzēja Štutgartē. Intervijā “Klasikai” māksliniece nesen atzinusi: "Pirmkārt, svarīgi ir atslābt… Pirmais nopietnais "šķērsceļš" manai mūzikas dzīvei bija brīdis, kad bērni piedzima – sapratu, ka viss, ko daru, ir nesvarīgs salīdzinājumā ar veseliem un jaukiem bērniem. Tomēr būtisks ir viss, kas bagātina redzesloku."

Laumas Skrides ikdiena šobrīd norit starp Vāciju un Turciju, kas ir viņas dzīvesbiedra dzimtene. Viņa ir ne tikai brīnišķīga un pieprasīta solomāksliniece, bet arī ļoti aktīva kamermūziķe. Laumai ir daudz brīnišķīgu duetu partneru, kuru vidū – gan vijolniece Anna Sofija Mutere un pašas māsa Baiba Skride, gan altiste Andra Dārziņa. Vaicāta, kā šodien jūtas pianists un kā iespējams atrast savu vietu mūzikas pasaulē, Lauma Skride ir atklāta: "Jābūt talantam, veiksmei un ārprātīgai darba gribai. Repertuārs nekad nebeigsies, tāpēc vienmēr jāmācās kas jauns. Ir tik daudz pianistu, tāpēc vienmēr jābūt augstā līmenī, lai karjera turpinātos."

 

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

---

Informāciju sagatavoja:

Ieviņa Ancena, Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@latvijasradio.lv

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv