Jau deviņdesmito gadu vidū Yaputhma Sound System bija mistiska parādība Latvijas mūzikā, un vēl jo vairāk tāda tā ir tagad, kad grupas sen vairs nav. Tiem, kuri grupu nav redzējuši koncertos, grūti pat noticēt, ka šī mūzika ir radusies Latvijā. Saglabājušies vairāki grupas koncertieraksti, bet albums Rīgas Disko ir vienīgais, kas ierakstīts studijā un ticis oficiāli izdots audiokasetē izdevniecībā Annemarie Records.

Latvijā līdz ar Kaspara Vanaga rīkotajiem pirmajiem Open pasākumiem ienāca reiva kultūra un tai nederēja ne MAPL izdotā deju mūzikas produkcija, ne Torņa ģitārmūzika, ne "Prāta Vētra", kas tolaik sāka savu slavas gājienu. Un tad uzradās Ya So Sy (tā grupu rakstīja saīsināti) – sūtņi no kādas planētas vārdā Japutma, kas spēlēja satriecoši skaistu, hipnotisku deju mūziku, kādu šeit vēl nekad neviens nebija spēlējis. Turklāt tā radās tieši laikā - pateicoties tam, ka mūzikas radīšana ar datoriem vēl nebija tik attīstīta, visa "Yaputhma Sound System" mūzika tika spēlēta ar dzīvajiem instrumentiem, un tieši viņu koncertsniegums bija vispārliecinošākais. Pēc viņu uzstāšanās Liepājas dzintara konkursā nevienam nebija šaubu, ka tā ir uzvarētājgrupa, bet "Prāta Vētru" atstāt otrajā vietā arī nedrīkstēja...

Grupas līdera – ģitārista un vokālista – vārds bija Gosh, bet vēl viņiem bija savs ideologs jeb guru – Vlads Jakovļevs, kurš visvairāk runāja intervijās, bet koncertos bija šovmeņa lomā. Vlads pirms dažiem gadiem devies uz savu Yaputhmas planētu, bet Radio Naba studijā – pieci dzīvi un joprojām pieejami Yaputhmas dalībnieki.