Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Jāņa Streiča jubilejai veltītie raidījumi Latvijas Radio programmās

Atzīmējot izcilā latviešu režisora Jāņa Streiča 80.jubileju, Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 2 klausītājiem piedāvās īpašus raidījumus.

          Latvijas Radio 1 raidījumā „Kultūras rondo” no 26.septembra plkst.11:10 skanēs rubrika „10 Streiča filmas. 10 skatītāju acīm”. Uzsaucot „Daudz laimes!” režisoram dzimšanas dienā, Kultūras Rondo veidotāji izvēlējušies desmit filmas, kuras aicināja vēlreiz noskatīties desmit ar kino pasauli saistītiem cilvēkiem - topošajiem un jaunajiem režisoriem, producentiem, kino blogeriem un kino pētniekiem. Desmit ierakstu sērija būs mūsdienu redzējums uz zināmām un mazāk zināmām izcilā režisora filmām, kurš veidosies gan no vēsturiski arhīva ierakstiem ar Jāņa Streiča komentāriem, gan skatītāju pārdomām. Ceļojumu laikā sāksim ar 1967. gadā uzņemto filmu „Kapteiņa Enriko pulkstenis”.

            Savukārt Latvijas Radio 2 režisora jubilejas nedēļā piedāvās raidījumu „Kadrā – Jānis Streičs”. No 26. līdz 30.septembrim plkst. 16:05 LR2 studijā viesosies un sarunās par kino dzīvi un filmu aizkulisēm dalīsies aktieri un radošas personības. Jāņa Streiča jubilejas dienā, 26.septembrī, klausītājiem piedāvāsim sarunu ar pašu jubilāru, bet otrdien, 27.septembrī raidījumā viesosies trīs šarmantas aktrises - Olga Dreģe, jubilāra meita - režisore un aktrise, kurai „Limuzīnā Jāņu nakts krāsā” bija debija kino, Viktorija Streiča. Viktorija  ir arī gaidāmā jubilejas koncerta „Streiča gads” režisore. Trešā viešņa būs Agnese Zeltiņa, kurai spilgta un aizkustinoša loma bijusi kinolentē „Likteņdzirnas”.

Trešdien raidījums būs veltīts kinolentei „Cilvēka bērns” par režisora bērnības pasauli un studijā satiksies daļa no filmas radošās komandas: aktrise Akvelīna Līvmane (filmā Boņuka māte), Aleksandrs Zeimuļs-Priževoits (filmā Bigi līgavainis Aleksis), Ainārs Šteins (filmā garais Pēteris), Agnese Mamaja (kādreiz Agnese Latkovska un filmā - Paulīne), Uva Segliņa (filmā Malvīne). Gaidīsim arī viesi no tālās Latgales - mūziķi Andri Eriņu, kura lauku mājās tika filmētas dažas „Cilvēka bērna” epizodes. Izskanēs arī neklātienes sveicieni no filmas galvenā varoņa Boņuka –Andreja Rudzinska, kuru militārā dienesta gaitas Nacionālajos bruņotajos spēkos šobrīd aizvedušas uz Afganistānu. 

Ceturtdien LR2 studijā viesosies leģendārie „Limuzīna Jāņu nakts krāsā” tēli - Tūteru Ēriks jeb aktieris Uldis Dumpis un smukā Sprēsliņu Olita, jeb aktrise Baiba Indriksone, kā arī Andrejs Ēķis un Daira Āboliņa, kurai tikko tapusi gan grāmata, gan filma par „Manu draugu-Jāni Streiču”. Savukārt piektdien raidījumā viesosies aktieri, kuru „zvaigžņu stunda” sākusies lielā mērā pateicoties dalībai Streiča filmās – Jānis Paukštello un Ivars Kalniņš.

           Noslēdzot Jāņa Streiča jubilejas nedēļu, gan Latvijas Radio 1, gan Latvijas Radio 2 sestdien, 1.oktobrī, plkst. 19:00 piedāvāsim tiešraidi no Rēzeknes, kur Latgales vēstniecībā GORS notiks Jāņa Streiča jubilejas sarīkojums.