Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Raidījums "Kolnasāta" svin piecu gadu jubileju

Šodien, 20. oktobrī, piecu gadu ēterā skanēšanas jubileju svin Latvijas Radio latgaliskākais raidījums “Kolnasāta”. Pirmo reizi radio viļņos raidījums izskanēja 2012. gada 20. oktobrī, šo gadu laikā katru sestdienu priecējot ar Latgales personību un notikumu stāstiem, izglītojot par reģiona kultūrvēsturi un popularizējot latgaliešu valodu.

Piecos gados raidījums kļuvis par sestdienas vakaru sabiedroto visā Latvijā – palīdzējis veicināt Latgales kultūrvides, vērtību un tradīciju saglabāšanu un attīstību, piedāvājis klausītājiem paraudzīties uz reģionu caur interesantiem un iedvesmojošiem Latgales personību stāstiem, unikālo valodas bagātību un ieklausīties latgaliešu viedokļos. Tāpat “Kolnasāta” aktīvi iesaistās sabiedriskajās norisēs, piemēram, tikko oktobra sākumā, kad notika III pasaules diktāts latviešu valodā, piedāvāja rakstīt I pasaules diktātu latgaliski. Raidījums izpelnījies ne tikai radio klausītāju atzinību, bet arī vairākkārt saņēmis Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” nominācijās par latgaliešu valodas un Latgales popularizēšanu.

Svētku raidījumā, kas LR 1 izskanēs 21. oktobrī plkst. 18.15, piedalīsies latgaliskajā kultūrvidē zināmi cilvēki – mūziķi Normunds Zušs un Mārtiņš Strods, vieglatlēte Gunta Latiševa-Čudare un latgalisku projektu vadītāja Edīte Husare, lai draudzīgā atmosfērā piedalītos jautājumu-atbilžu spēlē par “Kolnasāta” vēsturi un Latgali, kā arī noskaidrotu, kurš ir viszinošākais.

Raidījuma veidošanā piedalījušies un vēl arvien piedalās daudzi Latgales kultūrvidē pazīstami cilvēki – literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, mūziķis un sabiedriskais aktīvists Arnis Slobožaņins, mūziķis un reklāmas speciālists Aigars Runčis, žurnāliste Daira Zīle, literāte Ilze Sperga, žurnāliste Justīne Savitska, literāts Oskars Orlovs un citi. Šobrīd raidījumu vada etnomuzikologs un mūziķis Ēriks Zeps, bet producē Vineta Vilcāne, kura bijusi ilggadēja latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv redaktore. Kopš 2017. gada sākuma raidījums top Latvijas Radio Latgales multimediju studijā Rēzeknē.

“Kolnasāta” ir pirmais un pagaidām vienīgais raidījums latgaliski, kas regulāri skan Latvijas Radio 1 ēterā visas valsts FM pārklājumā. Pirms tam vairāk nekā 20 gadus Latvijas Radio 4 skanēja žurnālista Broņislava Spridzāna veidotais raidījums “Latgolys Vuords”. Ideja par latgaliski skanošu raidījumu Latvijas Radio 1 ēterā radās, kad sabiedrībā tika pievērsta pastiprināta uzmanība valsts atbalsta piesaistei latgaliski veidota satura un latgaliski raidošu mediju atbalstam.

Visi iepriekšējie raidījumi noklausāmi Latvijas Radio arhīvā http://lr1.lsm.lv/lv/lr1/raidijumi/kolnasata/, bet raidījuma jaunumiem var sekot līdzi https://www.facebook.com/kolnasatalr1/.