Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio dāvina enciklopēdijas “Latvija” šķirkļu audio versijas Nacionālās bibliotēkas simtgadē

Latvijas Radio Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) simtgadē dāvina 1000 minūtes Nacionālās enciklopēdijas „Latvija” šķirkļu audioierakstu, lai papildinātu vērtīgo bibliotēkas krājumu un ļautu enciklopēdijas zinības lietot arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem un citām lasīšanas grūtībām. Kultūras, komunikācijas un sporta sadaļu šķirkļus brīvprātīgi ierunājuši 35  radio programmu vadītāji un darbinieki. Audio versijas jau tuvākajā laikā ikvienam būs pieejamas LNB SoundCloud vietnē, kā arī klausāmas LNB Audiovizuālajā lasītavā. Savukārt 31. augustā, LNB simtgades svinību laikā, ieraksti visas dienas garumā būs dzirdami Uzziņu un informācijas centra lasītavā (M stāvā).

„Mums ir liels gods būt daļai no Latvijas Nacionālās bibliotēkas audio krājuma veidotājiem. Entuziasms un aizrautība ar sabiedriskā labuma projektiem ir ikdiena gan Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, gan arī pie mums, Radiomājā. Tāpēc bibliotēkas simtgadē vēlam nezūdošu darba sparu un patiesu gandarījumu par sabiedrības garīgās un intelektuālās attīstības veicināšanu! Lai arī enciklopēdijas šķirkļu audio ieraksti ne tuvu nelīdzinās režisoru iestudētām radio lugām vai audio grāmatām, mēs ceram, ka enciklopēdijas faktu un gada skaitļu piesātinātais materiāls mūsu diktoru un ētera personību labi nostādītajās balsīs būs lielisks izziņas avots,” stāsta Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Satura ziņā apjomīgāko šķirkļi vienas stundas un 22 minūšu garumā par Latviešu literatūru ierunājis Latvijas Radio ziņu redaktors Ģirts Auzāns. “Viegli negāja, mēle piekusa – tas ir viens no apjomīgākajiem tekstiem, ko jelkad nācies ierunāt,” pēc ieraksta veikšanas ar smaidu atzina Ģ.Auzāns. Tāpat vairāk nekā stundas garumā būs dzirdams leģendārās diktores un Radioteātra vadītājas Māras Eglītes lasījums par Teātri Latvijā, kā arī Latvijas Radio 3 – Klasika programmu vadītājas Intas Pīrāgas lasījums par Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem. Tāpat enciklopēdijas šķirkļu ierunāšanā piedalījās Ziņu dienesta, Latvijas Radio 1, Latvijas Radio 2, Latvijas Radio 3 – Klasika un pieci.lv strādājošie. Šķirkli par Radio Latvijā ielasījusi Latvijas Radio valdes locekle Sanita Dika-Bokmeldere, savukārt valdes priekšsēdētājas Unas Klapkalnes balsī būs dzirdams stāsts par Foto un ziņu aģentūrām Latvijā.

Audio enciklopēdijas versijas veidošana ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas iniciatīva, uzrunājot Latvijas Radio līdzdarboties brīvprātīgā projekta īstenošanā. Latvijas Radio pārziņā bija enciklopēdijas sadaļas par kultūru, komunikāciju un sportu, kurām ierunāti 42 dažādi šķirkļi gandrīz 1000 minūšu jeb vairāk nekā 16 stundu apjomā. Paldies ikvienam Latvijas Radio darbiniekam, kurš dāvāja savu laiku un balsi, ka arī ierakstu un montāžas operatoriem.

 

Indra Zomerovska

Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv