Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Pieci.lv radījis podkāstu „Kā ir būt” jauniešiem

Šonedēļ jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv laiž klajā jaunu podkāstu jauniešiem “Kā ir būt”, lai runātu par jēgas atrašanu apstākļos, kad acu priekšā brūk viena pasaule, toties nav iespējams radīt jaunu, lūkojoties pagātnē. Tie būs dokumentāli stāsti par jauniešiem un viņiem aktuālām tēmām pēc koronavīrusa pandēmijas, kura neatgriezeniski izmainīja viņu paaudzes realitāti. Attālinātas mācības, attiecību pārnešana uz virtuālo vidi, aizliegumi satikt ģimeni, inficēto pieaugošā statistika, ceļošanas ierobežošana, finansiālas grūtības – lai gan esošā situācija ir izaicinoša ikvienam, jauniešiem, kas pakāpeniski uzsāk patstāvīgu dzīvi, trūkst pieredzes un zināšanu, lai spētu orientēties un aktīvi rīkoties notiekošajā.

Podkāsta epizodes tiks publicētas katru pirmdienu Pieci.lv mājaslapā un populārākajās straumēšanas platformās. Sarunās jauni cilvēki dalīsies personīgā un netipiskā pieredzē un domās par tādām tēmām kā laiks, sapņi, apskāviens, neglītums, ilgas, dzimums, bezpalīdzība un daudzām citām. Ar podkāstu saistīts saturs būs skatāms un klausāms arī sociālajos tīklos, vietnē YouTube, kā arī katru svētdienu plkst. 20.00 Latvijas Radio 5 ēterā un plkst. 21.00 Latvijas Radio 1 ēterā.

„Kā runāt par neiespējamo, kas dažu dienu laikā kļuvis ne tikai par iespējamo, bet arī par realitāti? Kā atrast pareizu apzīmējumu kaut kam neredzamam, kas izgaismojis visstingrāko un pamanāmāko struktūru neticamo trauslumu? Kā iemācīties domāt par krīzi, kas nebūs pārvarama, bet klātesoša un uz palikšanu? Kā to visu darīt kopā ar jauniešiem, kuriem nav kur atgriezties, jo viņu uzdevums ir doties uz priekšu?” par raidījuma nozīmi stāsta sarunu režisors Jānis Ķīnasts.

Podkāsta dalībnieki ir izvēlēti ar mērķi sniegt klausītājiem iespēju iepazīt līdz šim svešu pieredzi. „Kā ir būt” nesniedz pareizās atbildes, tomēr sabiedrība var uzzināt par iepriekš nezināmu pasaules daļu, tādējādi veidojot plašāku izpratni par apkārt notiekošajiem procesiem un attīstot empātiju.

Pirmajā epizodē dzirdama saruna ar Ofēliju Spektori, kurai ir šizoafektīvie traucējumi un kura savu mentālo veselību raksturo kā nekārtību. Sarunā Ofēlija dalās savā personīgajā pieredzē, ik dienu dzīvojot pasaulē, kur robeža starp iekšējo un ārējo pasauli ir izplūdusi.

„Lielākajai daļai cilvēku ar laiku var ļaut saprast par garīgās veselības problēmām, par tām stāstot, izglītojot, ka tās ir zināma invaliditāte, pat ja tu tās neredzi un tas nav saskatāmi. Vai vismaz radīt vidi, kurā, ja ne saprot, tad pieņem,” par šīs tēmas nozīmi saka pirmā podkāsta viešņa Ofēlija. Nākamās epizodes sarunas tēma būs brīvība.

“Kā ir būt” aicina uz atklātu komunikāciju par to, kā ir, tāpēc podkāsta epizodes netiek montētas. Sarunās tiek atstāts viss tāds, kāds tas ir dzīvē – ar satrauktām balsīm, smiekliem un domu pauzēm. „Kā ir būt” tapis kā turpinājums raidījumam „Cita domnīca”, kas tika veidots kopš 2015. gada.

“Kā ir būt” sarunu vadītāja ir Latvijas Radio 5 – Pieci.lv satura redaktore Elīna Baltskara, sarunu režisors – vides zinātnieks un dizainers Jānis Ķīnasts, vizuālās komunikācijas veidotājs – Valters Aišpurs.

Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ir jauniešu multimediālā platforma, kas pieejama dažādos formātos. FM viļņos radiostacija dzirdama gandrīz trešdaļā Latvijas teritorijas, sasniedzot 73,1% valsts iedzīvotāju. Tāpat jauniešu kanālu var klausīties internetā www.pieci.lv vai Pieci.lv lietotnē. Kantar TNS 2020. gada ziemas / pavasara radio auditorijas pētījumu dati liecina, ka Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ik nedēļu sasniedz 162 tūkstošus jauniešu visā Latvijā. Lielākā Pieci.lv auditorijas daļa ir vecumā no 16 līdz 34 gadiem.

Papildu informācijai:

Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868

E-pasts: kaspars.zalans@latvijasradio.lv