Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio ēterā atvēlēts ap 614 stundu jauniem raidījumiem

Šogad Latvijas Radio kanālu ēterā atvēlēts ap 614 stundu jauniem raidījumiem. Tie skars vides, sociālos un ekonomiskos jautājumus, kultūru,  izglītību un reģionu aktualitātes. Akcentēts tiks arī bērnu un jauniešu auditorijai piemērots saturs. Sekojot līdzi pasaules tendencēm, klausītājiem arvien vairāk tiks piedāvāta daudzveidīga piekļuve radio saturam video formātā un podkāstos. 

„Latvijas Radio turpmāk skanēs bez reklāmām un atvēlēs lielāku raidlaiku kvalitatīvam saturam, kas interesē dažādas mērķauditorijas. Mums ir būtiski, lai katrs Latvijas iedzīvotājs sev rastu noderīgu un vērtīgu raidījumu tieši Latvijas Radio kanālu ietvaros. Veltīsim īpašu uzmanību tam, lai pārmaiņu laikā, kas skāris sabiedrību visā pasaulē, analītiski vērtētu aktuālas tēmas un spēcinātu kvalitatīvas, uzticamas žurnālistikas kultūru valstī. Ceru, ka jaunie raidījumi, kas būs pieejami arī video un podkāstos, sniegs jaunas atziņas un padziļinās zināšanas. Būt labi informētam mūsdienās ir nepieciešamība,” teica Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Gada pirmajā ceturksnī Latvijas Radio programmā sāk skanēt aprakstā minētie raidījumi. Par citu ceturkšņu jaunumiem informācija sekos.

 

Latvijas Radio Ziņu dienests

Latvijas Radio Ziņu dienests turpinās stiprināt pētniecisko un analītisko žurnālistiku. Šogad programmā "Labrīt" klausītājiem divreiz mēnesī tiks piedāvāti īpaši rūpīgi atlasīti, pētīti un analizēti jautājumi, procesi vai gadījumi, kuri līdz šim publiskajā telpā nav bijuši zināmi vai apspriesti ļoti nedaudz. Šī jaunā pētnieciskā satura tematiskais loks būs plašs, sākot no sociāliem jautājumiem, kas līdz šim iekustinājuši tādus tematus kā bērnu nami vai paliatīvā aprūpe, un beidzot ar problēmām un nelikumībām privātajā un valsts sektorā. 

 

Latvijas Radio 1

Latvijas Radio 1 programma papildināta ar reģionu, jauno tehnoloģiju, vēstures un literatūras aktualitātēm, kā arī jauno speciālistu skatījumu par ilgtspējīgu nākotni un nozares ekspertu sarunām par mentālo veselību stresa pilnā vidē.

Informējot par svarīgāko Latvijas reģionos, šogad ēterā „Reģioni Krustpunktā”. Katrā 15 minūšu garajā raidījumā tiek akcentēts viens galvenais temats, kas saistīts ar sociālo, saimniecisko, kultūras jomu vai sadzīvi. Tas skan trešdienās plkst. 12.30, atkārtojums plkst. 18.30 un plkst.23.30. Līdzvērtīgi atspoguļojot aktuālo visos Latvijas reģionos, raidījumu veido Latvijas Radio Latgales studija, „Rietumu Radio” un Vidzemes televīzija.

Latvijas Radio 1 ēterā turpmāk skanēs multimediāls raidījums par jaunajām tehnoloģijām „Digitālās brokastis”. Tajā tiek apskatīti nozares pēdējie sasniegumi un apspriestas aktualitātes ar profesionāļiem un dzīvesstila jomas ekspertiem. Raidījums dzirdams piektdienās plkst.10.05, un tā epizodes pieejamas arī video versijā Latvijas Radio YouTube kontā un podkāstā. „Digitālās brokastis” vada Artis Ozoliņš un Rihards Blese.

Raidījumu cikls „Dzelzs priekškara ēnā” par Ziemeļaustrumeiropas un Centrāleiropas valstu vēsturi pēc Otrā pasaules kara skanēs mēneša pēdējā trešdienā plkst. 15.05 – 15.35. Tā mērķis ir iepazīstināt klausītājus ar mums tuvākā Eiropas reģiona valstu nesenāko vēsturi un šodienas attīstības tendencēm. Raidījumu vadīs Eduards Liniņš.

Trešdienās plkst. 15.35 ēterā literatūrai veltīts raidījums „Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru”, ko vada žurnālists, literāts Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins. Raidījums pievērsīs uzmanību ārzemju literātiem un viņu darbu tulkojumiem, kā arī meklēs autora un viņa pārstāvētā laika nospiedumus latviešu literatūrā. Raidījums pieejams arī lielākajās podkāstu platformās.

Raidījums “Vai tas ir normāli”, kas skan svētdienās plkst. 21.05 – 22.00, padziļinās izpratni par mentālās veselības nozīmi, īpaši mūsdienu situācijā, ko saasina pasaules mēroga stresogēni notikumi. Raidījumā nozares profesionāļi – psihologi, ārsti, psihoterapeiti, sociālie darbinieki u.c. – skaidro aktuālas tēmas, balstoties uz zinātnisku un drošu informāciju (pētījumi, publikācijas). Klausītājiem ir iespēja paust viedokli vai uzdot jautājumus, rakstot uz e-pastu vaitasirnormali@latvijasradio.lv vai zvanot tiešraidē, tālruņi 67222888 un 67225599. Raidījuma ieraksts klausāms arī podkāstu vietnēs.

Multimediāls raidījums „Ilgtspējīga nākotne” akcentēs jauno speciālistu skatījumu par vides, sociālajiem un ekonomiskajiem procesiem, paužot vēl nedzirdētus viedokļus. 10 raidījumu cikls ēterā būs dzirdams  no 2. marta, to vadīs Aleksis Vilciņš. Raidījuma video fragmenti būs pieejami Latvijas Radio You Tube kontā un podkāstu vietnēs.

No marta programmā izklaidējoši interaktīva erudīcijas spēle ģimenēm „Gudrības pilieni”, kas krustvārdu mīklas formā aicinās atbildēt uz kultūras, dabas un vides, drošības un valodas jautājumiem, un aizraujošā veidā pārbaudīs asprātību un maņas. Spēli vadīs Dace Vītola.

 


Latvijas Radio 2

Latvijas Radio 2 ēterā skanēs kriminālziņas, automoto nozares aktualitātes, kā arī informatīvi muzikāls un šlāgera, kantrī mūzikas jaunumu raidījums.

Latvijas Radio 2 informatīvo rubriku klāstu papildina kriminālziņas, kas 3 – 5 minūšu garumā informē par izvadītās diennakts likuma pārkāpumiem. Lai apskatītu auto – moto nozares aktualitātes un akcentētu dažādus drošības jautājumus, ik trešdienu, plkst.19.05 skan raidījums „Garāžas sarunas”, ko vada Kaspars Markševics un auto žurnālists, eksperts Gints Gavers. 

Raidījums „Latviešiem pasaulē”, kas klausāms arī internetā jebkurā pasaules valstī, skan katru piektdienu plkst. 18.05 – 19.00, informējot par diasporas aktualitātēm un nostiprinot saikni un kontaktus starp latviešiem visā pasaulē - ārpus Latvijas pastāvīgi uzturas vairāk nekā 370 000 Latvijas diasporas pārstāvju. Raidījumu vada Baiba Palkavniece.

Ēterā atgriežas raidījums, kas bijis klausītāju iemīļots vairāku gadu garumā  – „Naktsāķis”. Tas skan piektdienās plkst. 19.05. Dīdžeji Aivis un Edgars informē un izglīto klausītājus, pievienojot atbilstošu muzikālo noformējumu.

No marta programmā būs raidījums par  latviešu šlāgera un kantrī mūzikas jaunumiem un aktualitātēm. Lai gan Latvijas Radio 2 muzikālajās programmās liela loma tiek atvēlēta tieši šim žanram, līdz šim nebija neviena tam veltīta raidījuma.

 


Latvijas Radio 3

Šogad Latvijas radio 3 - Klasika aicinās spēlēt teātri, pētīt kultūrvēsturi un teoriju, ciemoties muzikālās ģimenēs un diskutēt par aktuāliem kultūras un izglītības jautājumiem.

Darbdienās pēc ziņām plkst. 8.00 pārraidē „Rīta regtaims” skan izzinoša rubrika „Vai zini?”, kurā kultūrpētnieki un vēsturnieki skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām. Janvārī ekspertu lokā būs vēstures zinātņu doktors Harijs Tumans, kinovēsturniece Kristīne Matīsa, līvu valodnieks Valts Ernštreits, mākslas zinātnieks Uldis Pētersons un mūzikas pētniece Ilze Šarkovska-Liepiņa.

No 16. janvāra katru otro sestdienu plkst. 14.05, mijoties ar raidījumu „Mākslas vingrošana”, savu skanējumu uzsāks raidījums „Šņorbēniņi”. Tā būs profesionāla saruna ar ekspertu un kompetentu skatītāju par aktuālām teātra nozares tēmām, repertuāra tendencēm, problemātiku un skatuves personībām. Raidījums būs klausāms arī visās podkāstu straumēšanas vietnēs.

No 24. janvāra raidījumā „Piccolo” ik svētdienu plkst. 10.30 Latvijas Radio 3 - Klasika ciemosies ģimenēs, kurās aug un darbojas muzikālas atvases. Sarunas atklās mūzikas noslēpumus, ļaus piedzīvot muzicēšanu un aicinās līdzdarboties.

Īpaši aktuāliem kultūras un izglītības jautājumiem būs veltīts diskusiju raidījums „Meistars Knehts”. Paredzētas astoņas diskusijas, kuras veidos Ilga Auguste, Māra Rozenberga un Orests Silabriedis. Pirmā diskusija – 1. februārī plkst. 18.00.

 

Latvijas Radio 4

Latvijas Radio 4 piedāvā divus bērnu literatūras raidījumus, kas 35 minūšu garumā mazākajiem klausītājiem veicina interesi par dažādu tautu pasakām, vērtībām un tradīcijām, bet jauniešiem par krievu, latviešu, ārzemju literārās klasikas lasījumiem, autoriem un laikmetu, kurā viņi dzīvojuši. Bērniem no 6 līdz 11 gadiem, svētdienās plkst. 17.05 skan raidījums „Ciemos pie pasakas”, un jauniešiem, vecumā no 11 līdz 17 gadiem, sestdienās plkst.17.05 „Ārpusstundu lasīšana”. Tos vada Natālija Ščeglova un Vadims Grosmans. Raidījumu var klausīties arī podkāstu vietnēs.

 

Latvijas Radio 5

Latvijas Radio 5 - Pieci.lv šajos mēnešos uzsāks vairākus multimediālos projektus, kam varēs sekot līdzi gan mājaslapā pieci.lv, gan YouTube profilā. Jaunais video saturs palīdzēs uzzināt, kādi procesi ietekmē politiku, sekot līdzi Radio personību ikdienai un interesēm, kā arī padziļinātāk izpētīt podkāstā "kā ir būt" apskatītās tēmas.

Raidījumā „Pašplūsmā” Toms Putniņš iztaujā dažādu profesiju pārstāvjus (piemēram, ko dara privātais detektīvs un kā par tādu kļūt?), stāsta par interneta platformu aktualitātēm un meklē atbildes uz visdažādākajiem ikdienas jautājumiem "kāpēc". Raidījums ēterā klausāms svētdienās plkst.13. 

 

Radioteātris

Šogad Radioteātrī plānots ierakstīt uz pusi vairāk iestudējumu, nekā iepriekšējā gadā. Klausītāji varēs dzirdēt 27 jauniestudējumus, kopumā 3156 minūšu garumā. Tiks iestudēti V.Belševicas, N.Ikstenas, O.Vācieša, I.Zanderes, J.Baltvilka, I.Šlāpina, P.Bankovska u.c. autoru darbi. Vismaz vienu iestudējumu veiks kāds no Latvijas Literatūras gada balvas  uzvarētājiem un „Spēlmaņu nakts balvas” ieguvējs Labākā režisora kategorijā. Šogad iecerēts arī gatavot attālinātajām mācībām noderīgu saturu. 


Publicitātes foto, Daniels Joffe.

Papildu informācija:

Daiga Konošonoka
Latvijas Radio 
Komunikācijas un multimediju daļas 
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28313163
E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv