Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Grupu kreklu dienā aicina atbalstīt mūziķus

27. augustā Latvijā noritēs Grupu kreklu diena, aicinot iedzīvotājus publiski godāt savus iemīļotos mūziķus un ziedot līdzekļus grūtībās nonākušo mākslinieku atbalstam. Jau tradicionāli augusta pēdējā piektdienā ikviens tiek aicināts uzvilkt T-kreklu ar mīļāko grupu vai mūziķi, sociālajos tīklos publicējot savu fotogrāfiju kopā ar uzmundrinājuma vārdiem māksliniekiem. Šogad, atbalstot ziedojumu vākšanu, oriģinālu kreklu dizainu izstrādājušas Latvijas Radio sešu kanālu ētera personības – mūziķi Ingus Ulmanis, Antra Stafecka, Edgars Raginskis, Andrejs Volkovs, rolands če, Roberts Gobziņš. Kreklus pret ziedojumu varēs iegūt mājaslapā lidzskana.lv. Grupu kreklu dienu organizē Latvijas Radio, sadarbībā ar nodibinājumu “Fonds Līdzskaņa”.

Grupu kreklu dienas iniciatīvas aizsācēji – Latvijas Radio 5 - Pieci.lv, 27. augustā visas dienas garumā ēterā atskaņos to mūziķu kompozīcijas, kuru attēlus sociālajos tīklos ar tēmturi #GrupuKrekluDiena būs publicējuši klausītāji. Lai piedalītos šajā atbalsta sniegšanas dienā, jāuzvelk T-krekls ar mīļāko grupu vai mūziķi un sociālajos tīklos jāpublicē sava fotogrāfija, kopā ar uzmundrinājuma vārdiem, kādu stāstu vai vēlējumu māksliniekiem un dienas tēmturi.

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka Grupu kreklu dienas foto publicēšanā iesaistās aizvien lielāks atbalstītāju skaits – pērn tika publicētas gandrīz 800 fotogrāfijas. Dienas norisē iesaistās ne vien individuāli fani, bet arī uzņēmumi un organizācijas.

Latvijas Radio 2 no 23. līdz 27. augustam laikā pēc plkst.16.00 noritēs „Ceļojuma kreklu spēle”, kas noslēgsies ar raidstacijas ētera personības, mūziķes Antras Stafeckas veidotā oriģinālkrekla izlozi.

Latvijas Radio 6 – NABA programmā 27. augustā no plkst.15.00 būs klausāmi dienas apskati un sarunas ar R. Gobziņu, „Oranžās Brīvdienas”, „Čipsis un Dullais”, „Rīta Stienis”, „Juuk”.

„Latvijas Radio kanāli, atskaņojot vietējo mākslinieku mūziku, sniedz gandarījumu klausītājiem un ienākumu avotu mūziķiem, īpaši Covid-19 ierobežojumu laikā. Dažkārt, klausoties skaistu dziesmu un saņemot pozitīvas emocijas visai dienai, mēs nenojaušam, ka nelaimē nonākuši tās autori. Latvijas Radio ikgadējo Grupu kreklu dienu rīko tieši atbalsta sniegšanas dēļ – aicinām to sirsnīgi paust gan ar vārdiem, gan ar ziedojumu, kas palīdzēs grūtībās nonākušajiem māksliniekiem. Manuprāt, šī ir viena no tām atbalsta akcijām, kas sniedz daudz pozitīvu emociju arī pašiem tās dalībniekiem, padarot dienu aizraujošu un labiem darbiem pilnu,” teica Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

“Fonds Līdzskaņa” vadītāja Liena Grīna norāda, ka Grupu kreklu diena ir pierādījusi sabiedrības atsaucību un vēlmi palīdzēt grūtībās nonākušiem līdzcilvēkiem: “Pērn akcijas laikā kopīgi palīdzējām mūziķim Gunāram Meijeram viņa grūtajā cīņā ar veselības problēmām – tika saziedoti vairāk nekā 4915 eiro, kas palīdzēja uzlabot mūziķa veselības stāvokli un deva iespēju atbalstīt arī citus Latvijas māksliniekus. Grūtībās var nonākt jebkurš no mums, kad ļoti nozīmīga ir līdzcilvēku palīdzība. Aicinu ikvienu pievienoties Grupu kreklu dienas akcijai! Visi labdarības projekta ieņēmumi tiek novirzīti grūtībās nonākušo mūziķu atbalstam.”

Grupu kreklu dienas norisi atbalsta arī grupas „Sudden Lights”, „Astro'nout”, „Čipsis un Dullais”, „Pienvedēja Piedzīvojumi”, mūziķi - ansis, Intars Busulis un citi.

Par Grupu Kreklu dienu

Grupu kreklu dienas iniciatīvu 2017. gadā Latvijā aizsāka jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv, iedvesmojoties no Igaunijas sabiedriskā medija popmūzikas radio “Raadio 2”. Līdzīga akcija mūziķu atbalstam norisinās arī citviet pasaulē.

2019. gadā, līdztekus mūziķu autordarbu atskaņošanai ēterā, ņemot vērā klausītāju publicētās fotogrāfijas ar grupu T-krekliem, Grupu kreklu dienas ietvaros tika ziedoti 4005 eiro, palīdzot ansambļa “Manta” dalībniekam Raitim Viļumovam un viņa ģimenei, grupas “Dodo” dibinātājam un solistam Ģirtam Koknēvičam, dziedātājai un vokālajai pedagoģe Ingai Puhovai un ilggadējai Latvijas radio un TV estrādes un vieglās mūzikas orķestra izpildītājai Valdai Rudzītei. 2020. gadā ziedojumi 4915 eiro apmērā sniedza palīdzību Gunāram Meijeram un citiem mūziķiem.

 

Papildu informācija:


Daiga Konošonoka

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28313163

E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv