Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio valsts svētkos raidīs daudzveidīgu svētku programmu

Tā kā arī šogad Latvijas valsts svētku laikā ir spēkā dažādi ierobežojumi un vairāki tradicionālie svētku pasākumi ir atcelti vai tiks rīkoti tikai tiešraižu formātā bez skatītāju klātbūtnes, iedzīvotāji īpaši aicināti sekot līdzi Latvijas Radio programmai, kas piedāvās klausītājiem dažādas tiešraides no svētku notikumiem, koncertiem un svinīgajām uzrunām. Būsim kopā radio formātā!

 

Svētku programma Latvijas Radio 1 visas dienas garumā

 

Latvijas Radio 1 programmā 18. novembrī plkst. 9.00 būs tiešraide no Doma baznīcas, kur notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienai veltīts ekumēniskais dievkalpojums. Plkst. 10.05 raidījumā „Kā labāk dzīvot” diskusijas temats – kas ir brīvība un ko mums māca šis laiks, kurā šobrīd dzīvojam, savukārt raidījums „Kultūras rondo” īsi pēc plkst. 11.00 runās par folkloras grupām un atmodu. Plkst. 12.00 tiešraidē būs klausāma Saeimas 18. novembra svinīgā sēde. Plkst. 12.55 Latvijas Radio 1 tiešraidē pieslēgsies Brīvības pieminekļa laukumam, kur programmu vadītājs Tālis Eipurs sarunāsies ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri, ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu, un pēc tam  kopā ar NBS virsseržantu Edgaru Jokstu-Bogdanovu komentēs Nacionālo Bruņoto spēku tehnikas parādi. Īsi pēc plkst. 14.00 raidījums „Ģimenes studija” pievērsīsies tādam tematam kā novadpētniecība, analizējot, kā ieinteresēt bērnus šajā jautājumā un padarīt zināšanas par novadpētniecību pieejamākas.  Plkst. 18.30 kopā ar Latvijas Radio 3 „Klasika” tiks pārraidīts svinīgais svētku koncerts no Valsts prezidenta pils un plkst. 19.52 Valsts prezidenta Egila Levita svētku uzruna. Plkst. 21.00, kā ierasts šajā svētku reizē, skanēs Latvijas valsts himna.

 


Latvijas Radio 2 skanēs patriotiski koncerti un svētku mūzika

 

18. novembrī Latvijas Radio 2 muzikālo programmu papildinās skaistākās un patriotiskākās latviešu melodijas. Šogad klausītāji tika īpaši aicināti iesūtīt savus balss ziņu sveicienus Latvijas svētkos, un jau no 11. novembra, Lāčplēša dienas, tie tiks atskaņoti ēterā kopā ar klausītāju izvēlētām dziesmām. Savukārt, 18. novembra vakarā Latvijas Radio 2 pasniegs muzikālu dāvanu gan Latvijai, gan saviem klausītājiem – plkst. 18.00 klausītāju vērtējumam tiks nodots kora „Anima”, Kristapa Krievkalna un Kārļa Kazāka radītā koncertprogrammas „Krastā saviļņots” pirmatskaņojums.

Pēc koncerta plkst.19.52 tiks pārraidīta Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita uzruna.

 

Latvijas Radio 3 „Klasika” radviļņos – svētku koncerti

 

Latvijas Radio 3 ēterā īsi pēc plkst. 11.00 pirmoreiz izskanēs vairāki XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku notikumi – kokļu mūzikas koncerts „Es varēju lielīties” un kormūzikas programma „Dziesmu koks”.

Komponista Imanta Kalniņa talanta cienītājus īpaši iepriecinās Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas veltījums komponistam jubilejā, kas ēterā sāks skanēt īsi pēc plkst. 17.00.

Viens no 18. novembra centrālajiem notikumiem būs Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienai veltītais svētku koncerts plkst. 18.30 (kopā ar Latvijas Radio 1), kurā piedalās Goran Gora, Jānis Šipkēvics, Carnival Youth, „Tautumeitas”, Rīgas kamerkoris Ave Sol u.c. Koncerta noslēgumā plkst. 19.52 varēs dzirdēt Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu.

18.  novembris ir arī pasaulē atzītā latviešu diriģenta Andra Nelsona dzimšanas diena, un plkst. 21.05 viņa vadībā muzicēs Bostonas simfoniskais orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Amsterdamas Karaliskais Concertgebow orķestris, atskaņojot Riharda Vāgnera, Johannesa Brāmsa un Riharda Štrausa mūziku.

 

Īpašs interviju cikls ar Latvijas valsts prezidentiem Latvijas Radio 4

 

Latvijas Radio 4 savu valsts svētku programmu iesāks jau 15. novembrī, kad visas nedēļas garumā raidījuma „Doma laukums” ietvaros plkst. 8.40 būs dzirdamas intervijas ar atjaunotās Latvijas Valsts prezidentiem.

Raidījumā „Žanra klasika” pēc plkst. 14.00 būs klausāma saruna par Latvijas kultūras kanonu.

Savukārt 18. novembra raidījums „Izklāstā” plkst. 17.00 būs tematisks un tiks veltīts tiem, uz kuru pleciem valsts turas pēdējos divus gadus – ārstiem, skolotājiem un iekšlietu sistēmas darbiniekiem.

Vēl kāda īpaša programma Latvijas Radio 4 gaidāma arī no Radioteātra – no 15. līdz 19. novembrim ik vakaru no plkst. 19.15 līdz 19.50 ēterā skanēs radio iestudējums pēc Valentīnas Lasmanes dzīvesstāsta motīviem „Nakts nav tikai gulēšanai”. Raidījuma iestudējumā piedalās aktrise Jekaterina Frolova, bet skaņu režisore ir Kristīne Zolotorenko.

 

18. novembrī visas dienas garumā Latvijas Radio 4 raidīs tikai Latvijas izpildītāju un komponistu mūziku. Tāpat arī Latvijas Radio 5 – Pieci.lv svētku dienā būs dzirdama tikai latviešu mūzika.

 

Svētku noskaņās aicinām klausīties arī “Patriotu podkāstu” populārākajās straumēšanas platformās: https://podfollow.com/patriotu-podkasts/

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv