Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

„Dod pieci!” līdz šim saziedoti 101 178 eiro

Aizvadīta sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” trešā diennakts, un zināms, ka līdz 20. decembra plkst. 18.00 saziedoti 101 178 eiro. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem.

Pēdējās diennakts laikā „Dod pieci!” stikla studijā Doma laukumā uzstājušies daudzi sabiedrībā iemīļoti mākslinieki – mūziķis Jānis Šipkēvics, dziedātājas MARTA un Aminata, enerģiskā grupa Citi Zēni un daudzi citi. Tāpat viesos bija Latvijas Leļļu teātris, kā arī bērniem un viņu vecākiem tik zināmās Tutas lietas. „Es gribētu, lai decembris būtu visu gadu. Varētu mainīties tikai gaisa temperatūra, bet visādi citādi mums vajadzētu dzīvot decembra garīgajā atmosfērā. Gribētos, lai vismaz pusi sava laika mēs spētu izkāpt no savas telpas un ieraudzīt to, kas notiek apkārt. Arī es, kā jebkurš cits cilvēks, mēdzu iesnausties – gan attiecībā pret sevi un savu garīgo možumu, gan pateicībā pret to pasauli, kādā mēs dzīvojam,” pārdomās „Dod pieci!” stikla studijā dalījās mūziķis Jānis Šipkēvics.

„Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas ne vien populāri mūziķi, bet arī eksperti, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā. Trīs dīdžeji stikla studijā Doma laukumā jau ceturto dienu turpina runāt par vides pieejamības jautājumiem cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem.

Vides pieejamības eksperts, apvienības “Apeirons” pārstāvis Jurģis Briedis sarunā ar „Dod pieci!” norādīja, ka vides pieejamību Rīgā vērtē kā viduvēju. „Mums kā sabiedrībai vēl pietrūkst izpratnes. Mēs ar prātu saprotam, ka šādiem cilvēkiem ir nepieciešamība vides pieejamībai, bet intuitīvi to dažkārt nesaprotam. Pāri normām un likumiem mums vispirms būtu jāredz cilvēks. Mums ir jādomā par risinājumiem un to, lai tie būtu ērti cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Dažkārt šīs nemaz nav tik lielas lietas, piemēram, lai bankā vājredzīgs cilvēks zinātu, kurš pēc kārtas ir viņa numuriņš vai uzlikt rokturus kāpnēm, lai cilvēki varētu pie tiem pieturēties. Ugunsdrošību mēs nevaram ignorēt, bet vides pieejamību, diemžēl, cilvēki dažkārt izvēlas ignorēt,” tā Jurģis Briedis.

Katru dienu labdarības maratonā „Dod pieci!” ar saviem personīgās pieredzes stāstiem dalās arī cilvēki, kuri paši ikdienā sadzīvo ar funkcionāliem traucējumiem, un ziedotāji.

Ziedotājs Gundars uzskata, ka šī gada „Dod pieci!” tēma mūs skar daudz vairāk, nekā mums pašiem šķiet. „Tas ir arī stāsts par iekļaujošu sabiedrību. Tātad tikpat daudz arī skar tos – šķietami veselos, stipros un sekmīgos. Tas ir arī stāsts par atbalstu ne tikai tiem, kam ir dzirdes, redzes vai kustību traucējumi, bet tas ir aicinājums un atgādinājums, ka funkcionālie traucējumi nav iemesls, lai tevi „izslēgtu no aprites”. Stāsts ir arī par to, ka atbalsts tiem, kam ir šāda veida traucējumi, nedrīkst būt tikai uz papīra, bet tam jābūt reālam un sataustāmam. Taču pats galvenais – atbalstam jābūt izprotošam,” tā Gundars.

 

Turpinās „Dod pieci!” labdarības izsoles

 

Sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros turpinās arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Labdarības izsolēs iegūtie līdzekļi tiks ziedoti šī gada „Dod pieci!” tēmai – atbalstam cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem.

Kā katru gadu, izsoļu saraksts pastāvīgi tiek papildināts, un dalībniekus sagaida arī dažādi pārsteigumi. Līdz šim jau izsolīti vairākas unikālas lietas – grāmatas „DAILEI 100” eksemplārs ar Dailes teātra aktieru autogrāfiem tika izsolīta par iespaidīgiem 2999 eiro, Madara Biedriņa klās vakariņu galdu cilvēkiem, kas ziedoja 575 eiro. Izsoles turpinās arī šodien – sporta līdzjutēji labdarības izsolēs varēs iegūt iespēju ieskatīties Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības darba dienā un iegūt parakstītu formas kreklu, tāpat tiks izsolīts Latvijas futbola izlases vārtsarga Roberta Ozola parakstīts spēles krekls, kā arī Latvijas hokeja valstsvienības spēlētāja Ronalda Ķēniņa oriģinālā hokeja nūja ar autogrāfu. Ekstrēmāku izjūtu cienītājiem patiks lēciens ar gumiju kopā ar Pieci.lv ētera personību Karmenu Stepanovu. Bet tiem, kas gatavojas kādiem svētkiem, lielisks guvums būs korporatīvā ballīte kopā ar pasākumu organizatoriem Event Mafia, Pieci.lv ētera personību un pasākumu vadītāju Lindu Samsonovu un grupu „Citi Zēni”. Šīs un citas izsoles pieejamas mājaslapā izsole.dodpieci.lv.

 

“Dod pieci!” ziedošanas iespējas

Ikviens var ziedot līdzekļus “Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona laikā Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

Skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus var veikt arī labdarības maratona ”Dod pieci!” stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci.

Tāpat skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā.

Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros noris arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Sekot līdzi aktuālajām labdarības izsolēm var www.izsole.dodpieci.lv    

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistās invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

No 17. līdz 23. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas.

“Dod pieci!” tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos un mājaslapā dodpieci.lv.

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošina digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalsta “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošina digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris ir “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējas kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošina stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu. 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv