Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Podkāstā “Dokumentārijs” jauna epizode par dzīvi pēc krūts vēža

No 2. februāra populārākajās satura straumēšanas platformās pieejams Latvijas Radio dokumentālās žurnālistikas podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Dzīve pēc”. Dokumentālajā stāstā podkāsta veidotāja, valodniece Aiga Veckalne izstāsta savu un uzklausa vēl trīs citu sieviešu stāstus par piedzīvoto pēc diagnozes “krūts vēzis”.

 

4. februārī ir Pasaules pretvēža diena, un, kā norāda dokumentālā stāsta „Dzīve pēc” veidotāja Aiga Veckalne, diemžēl vēzis ir aktuāla diagnoze daudziem. Tieši tādēļ arī tapa šis stāsts – lai pastāstītu ne vien savu, bet arī citu sieviešu pieredzi. “Ir svarīgi runāt par diagnozi “krūts vēzis” un pacientu piedzīvoto, jo tas mazina sabiedrībā valdošos aizspriedumus par šo slimību un bailes no tās. Latvijā saslimstība un mirstība no krūts vēža ieņem pirmo vietu starp visiem ļaundabīgajiem audzējiem sievietēm, un ik gadu šo diagnozi izdzird vairāk nekā 1000 sieviešu Latvijā. Šis stāsts ne tikai atklāj četru sieviešu piedzīvoto ārstēšanās laikā un pēc tam, bet arī apliecina, cik svarīga ir slimības profilakse un agrīna diagnostika,” skaidro dokumentālā stāsta “Dzīve pēc” veidotāja Aiga Veckalne.

 

Dokumentālais stāsts “Dzīve pēc” sākās kā WhatsApp grupa, kurā četras sievietes audioziņojumos stāsta viena otrai par savu pieredzi. Aija, Irēna, Jana un Aiga dalās atmiņās par piedzīvoto. Visas kā viena norāda, ka diagnoze “krūts vēzis” maina dzīvi – jāpiedzīvo gan fiziskas un ķermeniskas pārmaiņas, gan emocionāli pārdzīvojumi. Tomēr pēc ķīmijterapijas, staru terapijas un citām ārstēšanas metodēm dzīve turpinās, un jāmācās sadzīvot ar bailēm un trauksmi, pieņemt izmaiņas attiecībās ar tuviniekiem, kā arī jāpierod pie paliekošām fiziskām pārmaiņām. “Šis ir personisks stāsts, jo dalos arī ar to, ko pati piedzīvoju. Sākot veidot šo stāstu, man šķita, ka būs vieglāk, tomēr fiziski un emocionāli atgriezties piedzīvotajā nebūt nebija patīkami. Toties nozīmīgi gan – ir nepieciešams runāt par to, ar ko saskaras tūkstošiem sieviešu Latvijā,” tā Aiga Veckalne.

 

Aigas Veckalnes veidotais dokumentālais stāsts pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kur ir izlasāms arī precīzs epizodes transkripts, tādējādi padarot podkāstu pieejamāku cilvēkiem, kuri nevar klausīties audio, bet ir ieinteresēti podkāsta saturā.

 

Raidieraksts veidots Latvijas Radio podkāstam “Dokumentārijs”. Stāsta autore ir Aiga Veckalne, redaktore – Dace Krejere, skaņu režisore ir Nora Micpapa, vizuālo identitāti veidoja grafikas dizainere Beāte Bērziņa, producente – Justīne Savitska.

 

Podkāsts “Dokumentārijs” attīsta kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijā.

 

Pirmajā “Dokumentārijs” ciklā “Miers ar tevi!” četru epizožu ietvaros tika stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu, savukārt otrajā stāstā “Vajadzēs noģērbties” tika runāts par seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā tepat Latvijā. Abi šie stāsti guva lielu klausītāju atsaucību un izraisīja plašu rezonansi. Podkāsts “Dokumentārijs” pieejams Latvijas Radio mājaslapā - https://ej.uz/Dokumentarijs, LSM.lv (https://www.lsm.lv/dzive-pec) un podkāstu straumēšanas platformās.

 

Februārī gaidāma arī podkāsta „Mākslinieks pie mikrofona” jaunā sezona. Iepriekš Latvijas Radio 3 – Klasika klausītāji to bija iepazinuši kā podkāstu „Mūziķis pie mikrofona”. „Raidierakstam “Mūziķis pie mikrofona” paplašinās horizonts – mūziķis top par mākslinieku. Galu galā, kultūras nozarēs strādā ne tikai mūziķi, bet arī vizuālie mākslinieki, rakstnieki, scenogrāfi, aktieri u.c. Mēs visi ik pa laikam savijamies, lai  radītu kopīgu mākslu. Kāpēc gan nesavīties, lai pastāstītu savu stāstu?” retoriski jautā „Mākslinieks pie mikrofona” producente un vadītāja Anna Marta Burve.

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 120 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mūziķu pieredzes stāstiem “Mūziķis pie mikrofona” un latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, kā arī audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv