Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 – Klasika izskanēs vairākas koncertu tiešraides Ukrainas atbalstam

Latvijas Radio 3 – Klasika, izrādot solidaritāti ukraiņu tautai, 3. un 4. martā pārraidīs vairākas koncertu tiešraides Ukrainas atbalstam. 3. martā plkst. 21.00 klausītājiem būs iespēja dzirdēt Viļņā notiekošo koncertu Ukrainas atbalstam „Mūsu mūzika pret karu”, savukārt 4. martā plkst. 11.05 no Lielās Ģildes tiks raidīts koncerts „Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam”.

 

„Pēdējās dienās daudzas Eiroradio dalībvalstis ar savu mūziķu starpniecību vēlas nodot draudzīgu vēstījumu Ukrainas stiprinājumam – mēs esam ar jums, mēs esam pret karu! Gan ceturtdienas tiešraidē no Viļņas, gan piektdienas koncertā – akcijā no Rīgas skanēs Baltijas valstu un ukraiņu komponistu darbi. Pēteris Vasks, Arvo Perts, Valentīns Silvestrovs, Aļģirds Martinaitis – viņi šobrīd ir vēl vairāk kā brāļi – mūzikā. Mēs visi kopā veidosim iedrošinošu un līdzjūtīgu Baltijas skaņu ceļu,” tā Latvijas Radio 3 – Klasika direktore Gunda Vaivode.

 

Eiroradio tiešraidē 3. martā plkst. 21.00 no Lietuvas Nacionālā Radio un televīzijas ierakstu studijas Viļņā „Klasikā” skanēs Ukrainas atbalstam veltīts koncerts „Mūsu mūzika pret karu”. Lietuvas radio kolēģi šim koncertam pulcējuši labākos, arī pasaulē pazīstamus, lietuviešu mūziķus (tie ir basbaritons Kosts Smorigins un baritons Armins Skirvainis, vijolnieki Džeralds Bidva, Daļa Kuzņecovaite un Daiņus Puodžiuks, kontrabasists Donats Butkevičs, pianisti Justs Čeponis, Aids Puodžiuks, Kaspars Uinsks un Neringa Valuntonīte), stīgu kvartetu Chordos un divus kamerorķestrus – Lietuvas kamerorķestri ar diriģentu Kristianu Fratimu un Viļņas Sv.Kristofera kamerorķestri ar diriģentu Modestu Barkausku, programmā iekļaujot gan ukraiņu komponistu mūziku un ukraiņu un lietuviešu tautas dziesmas, gan Baltijas komponistu skaņdarbus, tai skaitā, latviešu komponista Pētera Vaska skaņdarbu Bass Trip kontrabasam solo.

Kā norāda koncerta organizatori, tad šis koncerts, uz kuru aicina Lietuvas Radio kolēģi un kas tiks atklāts ar Ukrainas Valsts himnu, ir brālības, atbalsta un solidaritātes žests Ukrainai un ukraiņu tautai, kuru šobrīd atbalsta visa pasaule.

 

Savukārt, 4. martā plkst. 11.05 Lielajā Ģildē notiks koncerts „Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam”, kas būs dzirdams Latvijas Radio 3 – Klasika un skatāms LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Koncertā klātienē un videoierakstā piedalīsies Baltijas valstu orķestri un kori. Valsts akadēmiskais koris „Latvija” un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā atskaņos Ukrainas himnu un Pētera Vaska lūgšanu „Dona nobis pacem” („Dod mums mieru”).

Ar videoierakstiem koncertā piedalīsies mākslinieki no citiem Baltijas valstu koncertnamiem. Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris Tomasa Zanderlinga vadībā spēlēs Arvo Perta „Dziedājumu Bendžamina Britena piemiņai”. Kauņas Valsts koris un Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris Gintara Rinkēviča vadībā atskaņos vienu daļu no Broņus Kutāviča simfonijas-oratorijas „Epitāfija pagājušiem laikiem”. Latvijas Radio koris, „Sinfonietta Rīga” un ērģelniece Ilze Reine Sigvarda Kļavas vadībā dos Artura Maskata lamentāciju „Lacrimosa”. Līdzās Baltijas valstu komponistu darbiem skanēs arī ukraiņu komponista Miroslava Skorika „Melodija” Liepājas Simfoniskā orķestra un diriģenta Normunda Šnē lasījumā. 

 

 

Par Latvijas Radio 3 – Klasika

 

Latvijas Radio 3 – Klasika ir vienīgā klasiskās mūzikas raidstacijā Latvijā, kas ik dienu raida klasisko, mūsdienu, pasaules un džeza mūziku, kultūras raidījumus un ziņas. Tikai Latvijas Radio 3 – Klasika skan latviešu oriģinālmūzika un latviešu mūziķu ieskaņojumi no koncertzālēm un Latvijas Radio fonotēkas unikālā arhīva. Dalība Eiropas Raidorganizāciju savienībā (EBU) LR3 garantē izcilus koncertus un tiešraides no pasaules koncertskatuvēm, sniedzot iespēju popularizēt arī Latvijas mūziķu sniegumu pasaulē. Saskaņā ar Kantar TNS datiem, LR3 ik nedēļu sasniedz ap 89 tūkstošiem klausītāju (2021. gada dati).

 

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv