Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio piedāvā jaunu podkāstu par karu Ukrainā – „Drošinātājs”

No ceturtdienas, 6. oktobra, populārākajās podkāstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē pieejams Latvijas Radio jaunākais orģinālsatura podkāsts „Drošinātājs”. Tas ir pirmais raidieraksts Latvijā, kas stāstīs par karu Ukrainā un analizēs kara ietekmi uz Latvijā dzīvojošajiem. Raidierakstu veido žurnālisti Dīvs Reiznieks, Tālis Eipurs un drošības politikas eksperte Kristīne Bērziņa. Jaunākās „Drošinātāja” epizodes pie klausītājiem nonāks ik nedēļu, ceturtdienās.

 

„Ukraina šobrīd ir mūsu visu drošinātājs,” tā par Latvijas Radio jauno podkāstu „Drošinātājs” izsakās tā veidotāji. Tāpēc ik nedēļu tiks padziļināti analizēti aktuālie notikumi un procesi, kas saistīti ar Krievijas agresiju Ukrainā un kara ietekmi uz Latvijas drošības situāciju. 

„”Drošinātājs” būs svarīgs tiem, kuri vēlas labāk saprast notiekošo Ukrainā un grib iedziļināties tajā, ar ko šobrīd saskaras ukraiņi – gan kara laukā, gan cenšoties atgriezt dzīvību tur, kur karš gājis pāri. Mēs nedrīkstam aizmirst par ukraiņu mežonīgo cīņu. Tādēļ meklēsim personīgus stāstus Ukrainā, kas atklāj šo karu par viņu un mūsu brīvību krietni labāk nekā kārtējais ziņu virsraksts,” norāda podkāsta „Drošinātājs” producents un vadītājs Dīvs Reiznieks.

 

Katru nedēļu podkāsta veidotāji intervēs cilvēkus un ekspertus, kuri var pastāstīt ko būtisku par situāciju Ukrainā – kara gaitu, stāvokli teritorijās, kas atbrīvotas no Krievijas karaspēka, vienas vai otras iesaistītās valsts armijas kaujas spējām, ekonomiskajiem apstākļiem un citiem nozīmīgiem tematiem. Pirmajā epizodē klausītājiem būs iespēja dzirdēt unikālu interviju ar partizānu kustības koordinatoru Ukrainā.

 

„Ilgus gadus strādājot tiešā ētera programmā, man personīgi būs liels prieks beidzot izrunāt dziļāk un personiskāk tos tematus, kuri par Ukrainu un mūsu drošību līdz šim aplūkoti īsu ziņu ietvarā. Šis būs viens no lielajiem uzsvariem mūsu intervijās. Vienlaikus – podkāsts solās būt arī gana dinamisks,” tā podkāsta „Drošinātājs” veidotājs, žurnālists Tālis Eipurs.

 

Īpašs pienesums katrā podkāsta epizodē būs arī pastāvīga rubrika, kurā drošības politikas eksperte, Māršala fonda pētniece Vašingtonā Kristīne Bērziņa saistībā ar karu Ukrainā izcels gan svarīgākos nedēļas notikumus pasaules un Latvijas kontekstā, gan to, kas varbūt informācijas gūzmā paslīdējis garām, kā arī sniegs komentāru, kāpēc tie ir svarīgi un kādu ietekmi varētu izraisīt.

 

“Karš Ukrainā ir svarīgākais pasaules mēroga notikums ārpolitikā un ir īpaši nozīmīgs tieši Latvijas drošībai. Šķetinot dziļāk Ukrainas kara tēmu, klausītājiem piedāvāsim kopsakarības: kā attīstīsies karš Ukrainā, kā turpmāk izvērsīsies drošības un ārpolitikas jautājumi Baltijas reģionā un Latvijā. Mani komentāri no Vašingtonas pievienos globālu skatu, apkopojot rietumu analītiķu secinājumus un pasaules mediju viedokļus par notikumiem Ukrainā,” atklāj drošības politikas eksperte Kristīne Bērziņa.

 

Par Latvijas Radio podkāstiem

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai videi: pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”, „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu mazākumtautību valodās, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu audio satura straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio veidotos podkāstus var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē, kas caur Google Play un App Strore pieejama ikvienam viedtālruņa lietotājam.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv