21. gadsimta sākums ir interesants laiks pasaules restorānu ainavā – virzieni un kustības nomaina cits citu, tiek grauti kanoni, norauti baltie galdauti, kūp šķidrais slāpeklis un daudz kas vairs nav tā, kā izskatās. Restorāna apmeklējums kļūst par performanci, bet šefpavārs – par rokzvaigzni. Franču augstās virtuves hegemonijas norietu iezīmē aizraujošas gastronomiskā modernisma izpausmes Spānijā, Lielbritānijā, Dānijā un arī Latvijā jūtama šo transformāciju atblāzma.

Šefpavārs Ēriks Dreibants stāsta par savu pieredzi Latvijas restorānos – sākot no kartupeļu mizotāja līdz vairāku restorānu īpašniekam. 25 darba gadu laikā daudz kas kļuvis citādāks un Ēriks ne tikai piedalījies šajās pārmaiņās, bet tās arī izraisījis un veidojis. Viņš secina, ka restorānu apmeklētāji kļūst jaunāki, pats apmeklējums – arvien demokrātiskāks. Centrā ir garša un produkts, izrādi atstājot otrajā plānā, kaut arī tā joprojām ir nozīmīga gastronomiskās pieredzes sastāvdaļa.