Raidījums par Valta Pūces grupas "Marana" 1991.gadā Rīgas Skaņuplašu fabrikā "RiTonis" izdoto plati, kas bija muzikālais pavadījums mūziklam "Visādas drazas".

Viena no interesantākajām parādībām latviešu mūzikā ir komponista Valta Pūces vadītais kolektīvs „Marana”, kas radies 1986.gadā. Ja vispār kādam būtu tiesības lietot jēdzienu „alternatīvā mūzika”, ko šodien triepj vai uz katra popmūzikas albuma vāciņa, jo visi grib izlikties par dikti netradicionāliem māksliniekiem, tad Latvijā kaut ko tādu visvairāk būtu pelnījusi tieši „Marana” – pēc paša Pūces vārdiem, mūzikls „Visādas Drazas” ir viņa pirmais sānsolis no akadēmiskās mūzikas, no kuras saglabājusies Normunda Šnē spēlētā oboja, basa partijas tapina resnās stīgas Aināra Majora rokās, bet sintezatora melodijas un ritmi ir saprogrammēti, lai pašam autoram nevajadzētu spēlēt taustiņinstrumentus un varētu nodoties dziedāšanai, ko viņš dara lieliski un ausij tīkami. Ļoti iespējams, ja Pūce būtu dziedājis vairāk, viņš būtu kļuvis par ne mazāk atpazīstamu un juteklisku uz postpankroka un jaunā viļņa bāzēta roka vokālistu kā Ritvars Dižkačs vai Vilnis Linužs. „Marana” unikāla arī ar to, ka te dzirdama vijolnieka Raimonda Ozola balss. Protams, arī vijole vienmēr viņam ir līdzi un tiek spēlēta. Mūzikla „Visādas Drazas” dziesmas ar Raimondas Vazdikas vārdiem ir melodiskas, dažas pat lipīgas un tajās atpazīstams ne ar vienu nesajaucamais Pūces rokraksts, ko esam baudījuši gan multenītē par desas piedzīvojumiem, gan divās ļoti populārajās „Šveika” izrādēs Dailes teātrī, kā arī citās „Maranas” programmmās, kuru nav bijis daudz un tās pat nav izskanējušas tālu, bet Pūce noteikti ir viens no savas paaudzes klasiķiem. Daiļie „Maranas” vokāli – Māra Kalniņa, kura nu jau diemžēl tālu prom no mums, no Valta nešķiramā dzīvesbiedre, tagad režisore Dace Pūce un Gija Majore.

Šis ir nepelnīti nenovērtēts albums, jo kopš tā 1991.gada, kad pēc skaņu režisora Tāļa Timrota iniciatīvas tika izdots kā viens no pēdējiem Rīgas Skaņuplašu fabrikas ražojumiem, citādā formātā tas nav izdots, tāpēc studijā klausāmies melno plati „Visādas Drazas”, kuru īstajos mirkļos palaiž un aptur abi tās autori – Raimonda Vazdika un Valts Pūce.

Informācija par albumu vietnē discogs.com